Blaty kamienne. Warto wybrać granit czy marmur?

Do produkcji blatów kuchennych stosuje się dwa główne materiały – to granit oraz marmur. Każdy z nich posiada swoje zalety i wady, dlatego przed zdecydowaniem się na zamówienie blatu do kuchni warto je poznać. Co sprawdzi się lepiej? Przy realizacji nowej kuchni albo podczas prowadzenia generalnego remontu musimy zadać sobie ważne pytanie – jaki blat kuchenny wybrać? Dzisiaj asortyment jest spory, ponieważ blaty produkuje się między innymi z płyt drewnopochodnych, w tym płyt laminowanych, z drewna naturalnego, ale również z kamienia. Skupmy się tutaj na blatach kamiennych, które dostarcza zakład kamieniarski Katowice to jedno z miast, w którym działa wielu dobrych kamieniarzy i można zamówić blat idealnie dopasowany do aranżacji kuchni. Do produkcji blatów kamiennych stosuje się dwa główne materiały – granit oraz marmur. Co sprawdzi się lepiej?

 

Blat kuchenny granitowy

Do tego typu blatów stosuje się granit – to kamień o charakterystycznej, ziarnistej strukturze. To zdecydowanie najtrwalszy kamień na blaty – najmniej się rysuje i jest wysoce odporny na wilgoć oraz kwasy, nawet bez poddawania go impregnacji, niemniej jednak jest ona zalecana. Klienci mają do wyboru wiele różnych wzorów blatów granitowych, które można łatwo dopasować do aranżacji wnętrza kuchni – to zarówno blaty o ciemnych, niemalże czarnych odcieniach, jak również te bardzo jasne. Dostępne są także efektowne blaty z granitu o różnych barwach, na przykład czarnego z brązowymi ziarnami.

 

Blat kuchenny marmurowy

Marmur jest innym typem kamienia naturalnego, który charakteryzuje się bardziej delikatnym wzornictwem. Charakterystyczną cechą marmuru są widoczne na nim cieniste linie. Do wyboru jest także wiele świetnych kolorów, ale największym zainteresowaniem wśród klientów wyróżniają się marmury jasne, białe. Pod względem swoje wartości użytkowej blaty marmurowe są bardziej wymagające od granitowych. Wynika to z faktu, że są one bardziej podatne na wilgoć oraz kwasy, a tym samym muszą być systematycznie impregnowane. Marmur jest też mniej wytrzymały od granitu, dlatego szybciej można zauważyć na nim ślady użytkowania, na przykład rysy.

Podsumowując, lepszym wyborem do kuchni będzie granit, który jest trwalszy i łatwiejszy w użytkowaniu. Jeśli jednak marzeniem jest kuchnia z marmurowymi blatami, w takim przypadku również można je spełnić. Należy jednak pamiętać o tym, że blaty kuchenne z marmuru wymagają systematycznej impregnacji i ochrony przed nadmiernym zniszczeniem, by wyglądały atrakcyjnie przez długie lata.